Kas notiek? (Marvin Gaye)

Karjeras laikā izdevis 25 studijas albumus. 20. gadsimta 60. gados kļuva par "Motown princi", jo bija ierakstījis vairāk nekā 30 hitus ierakstu kompānijai. Pēc mūziķa nāves viņam piešķirti vairāki apbalvojumi, tai skaitā Grammy mūža ieguldījuma balva, vēl ticis iekļauts vairākās slavas zālēs.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Marvin Pentz Gay (galotni ''e'' savam uzvārdam viņš pievienoja, kad sasniedza pilngadību) piedzima 1939. gada 2. aprīlī, Vašingtonā. Vidējais bērns trīs bērnu ģimenē. Marvina tēvs bija House of God sektas dalībnieks, kas ļoti stingri ievēroja tās likumus, tostarp arī nedēļas bez brīvdienām. Marvins jau trīs gadu vecumā sāka dziedāt baznīcā, ātri kļūstot par solistu korī. Gaye vēlāk sāka spēlēt klavieres un bungas, mūzika palīdzēja viņam ''aizbēgt'' no dzīves realitātes, Marvina tēvs gandrīz katru dienu viņu sita. 

Pēc augstskolas beigšanas, Gaye iestājās ASV gaisa spēkos, pēc dienesta viņš atgriezās atpakaļ uz Vašingtonu un sāka dziedāt vairākās ielas doo wop (R&B žanrs, kas guvis popularitāti sešdesmitajos gados) grupās. Gaye pievienojās grupai ''the Rainbows'', grupai ar lokālu popularitāti. 

Together

Kamēr Marvins strādāja Motown, kā sesijas bundzinieks, viņš satika Annu, ar kuru apprecējās 1961. gadā. Solo karjeras būvēšanas laikā, Gaye bija problēmas ar savas balss atrašanu un agrīnie singli cieta sagrāvi. Beidzot viņa astotais mēģinājums ''Stubborn Kind of Fellow'' kļuva par hitu 1962. gadā. Arī nākošie divi singli ''Hitch Hike'' un ''Can I Get a Witness'' guva panākumus, abi sasniedza top 30. Ar 1963. gada ''Pride and Yoy'', Gaye sasniedza viņa pirmo top desmit.

1964. gada ''Together'', kolekcija ar Gaye un Mary Wells duetiem, kļuva par pirmo Marvina albumu, kas iekļuva topos. Duets izlaida arī vairākus populārus singlus. Kā solomākslinieks Gaye  turpināja baudīt panākumus ar trīs jauniem top desmit hitiem. 

What's Going On
Gaye protams bija arī privātas problēmas, tajā skaitā arī viņa irstošā laulība. 1970. gadā Marvins izlaida albumu ''What's Going On'', dramatiskas melno mūzikas stila maiņas simbolu. Albums, kas iemieso džeza un klasiskās mūzikas elementus. Albums ir konceptuāls meistardarbs, kas priekšplānā tur Gaye garīgos uzskatus, tādas tēmas, kā nabadzība, diskriminācija, narkotikas un politiskā korupcija. Galvenā tēma tomēr bija Vjetnamas konflikts. Gaye strukturēja dziesmas ap viņa brāļa, Frenkija, karavīra, kas tikko atgriezies no Vjetnamas viedokli. 


1876. Gada tiesas rezultātā Gaye nācās ierakstīt jaunu albumu, nemaksāto alimentu dēļ. Tika norunāts, ka visi ieņēmumi no šī albuma tiks nodoti viņa bijušajai sievai. 1978. Gada albums, nosaukts par ''Here, My Dear'', izpētīja bijušā pāra attiecības tādās detaļās, ka viņa bijusī apsvēra iespēju tiesāties ar Gaye. Pa to laiku Marvins vēlreiz apprecējās  un sāka strādāt pie vēl viena albuma, ''Lover Man''. Līdz ar viņa narkotiku problēmām arī laulība ar jauno sievu sāka irt, viņš pārvācās uz Havaju salām lai izvērtētu savu dzīvi.

1981. Gadā, ilgstošās nodokļu problēmas piespieda Gaye bēgt uz Eiropu, kur viņš sāka strādāt ar ambiciozo albumu ''In Our Lifetime''. Dziesma ''Sexual Healing'' palīdzēja Gaye atkal kļūt par zvaigzni. 1983. Gadā viņš uzstājās NBA All-Star spēlē dziedot ASV himnu, kas nekavējoties kļuva par leģendārāko himnas interpretāciju. Nozīmīgi ir arī tas, ka šī bija Marvina pēdējā uzstāšanās publikai.

Gaye karjeras atjaunošanās noveda tā pakļaušanos kokaīnam. Marvins personisku iemeslu dēļ devās uz ASV, kur pārvācās ar vecākiem cenšoties atgūt kontroli pār savu dzīvi.  Diemžēl tas tikai saasināja viņa depresiju. Viņš un viņa tēvs ķīvējās un Gaye vairākas reizes draudēja ar pašnāvību. Visbeidzot 1984. gada 1. aprīļa pēcpusdienā, vienu dienu pirms viņa 45. dzimšanas dienas, Marvinu sašāva un nogalināja viņa paša tēvs.

 
.

Comments

Popular posts from this blog

Kur pirkt plates?

Ingus Baušķenieks

Cilvēki ar ragiem uz galvas (Jamiroquai)